Wonderlijkheden. Willem Marinus Dudok, netwerken en inspiratiebronnen

Het raadhuis in Velsen. Foto: Iwan Baan.

De gebouwen van ontwerper Willem Marinus Dudok (1884-1974) zijn geliefd en tijdbestendig.

Meer dan zeventig van zijn gebouwen of complexen hebben de status van gemeentelijk- of rijksmonument, zijn onderdeel van een beschermd stads- of dorpsgezicht of aangemerkt als wederopbouwgebied van nationaal belang. Dit boek biedt een chronologisch verhaal van leven en werk van Dudok.

De Rotterdamse Bijenkorf, omstreeks 1930. Herkomst: Wikimedia Commons.

Zijn imago als eenling wordt genuanceerd door hem in een bredere context te plaatsen van netwerken van ideeën en mensen. Van de hiërarchische Genie, het ontwikkelingsgerichte Hilversumse bestuur, het Gooise milieu van kunstenaars en natuurbeschermers tot commissies met collega’s uit de top van de Nederlandse stedenbouwkundige wereld – allen beïnvloeden in meer of mindere mate zijn denken en zijn ontwerpen.

Het onderzoek van Lara Voerman werpt een nieuw licht op de rol van Dudok als stedenbouwkundige, op zijn inspiratiebronnen buiten de architectuur (muziek, antroposofie, kunst) en daarmee ook op zijn persoon en betekenis voor Nederland en Hilversum in het bijzonder. Dudoks ideeën over tuinstad Hilversum en het wonderlijke van de architectuur zijn spectaculair verbeeld in foto’s van Iwan Baan.

2019
In opdracht van het Dudok Architectuur Centrum

Wandelkaart van Hilversum, 1912. Herkomst: Het Noord-Hollands Archief.

Dit boek biedt een chronologisch verhaal van leven en werk van Dudok. Zijn imago als eenling wordt genuanceerd door hem in een bredere context te plaatsen van netwerken van ideeën en mensen.