Stadhuis Rotterdam. Honderd jaar een baken in de stad
Het stadhuis van Rotterdam is het centrale punt van de Coolsingel en vormt het hart van de stad.
De opdracht in 1913 aan architect Henri Evers voor het ontwerp van het gebouw was omstreden en vormde het begin van een turbulente geschiedenis. De publicatie Stadhuis Rotterdam brengt voor het eerst de rijke historie van het Rotterdamse stadhuis en zijn omgeving in kaart. De bijdrage van Paul Meurs en Lara Voerman beschrijft de betekenis van de Coolsingel en het stadhuis in een steeds veranderende omgeving. De moderne Coolsingel werd honderd jaar geleden bedacht als het hart van Rotterdam, van zijn bestuur en andere openbare functies en gelegenheden.
De koppeling van de bouw van een representatief stadhuis en postkantoor aan de demping van de Coolsingel, de afbraak van een zieltogende stadsbuurt en de Meentdoorbraak was een niet te missen intentieverklaring: Rotterdam bouwde in de jaren twintig van de vorige eeuw aan een wereldboulevard die het de allure van een wereldstad moest bezorgen. Vóór de Tweede Wereldoorlog was het stadhuis door de grote maat en schaal een modern gebouw gelegen in een historische binnenstad. Na het bombardement draaide dit om. Het stadhuis werd een historisch relict in een stad die steeds moderner werd.
2014
Dolf Broekhuizen (red). Met bijdragen van: Harry Abels, Dirk Baalman, Paul Groenendijk, Paul Meurs, Ellen Smit, Han Timmer, Ankie van Tatenhove, Lara Voerman. Foto’s van Ossip van Duivenbode. Vormgegeven door Manifesta en uitgegeven door nai010 uitgevers.