Het landschap in de tuin
Daktuin Canadese ambassade in Tokio, Japan, ontwerper Shunmyo Masuno, 1991.
In het project Het landschap in de tuin onderzochten architectuurhistoricus Lara Voerman en tuinontwerper Joost Emmerik de representatie van lokale landschappen in de tuin.
Aanleiding vormde bezochte projecten die opvielen omdat ze een sterke associatie opriepen met een bepaald landschap, doordat het verschaald, geabstraheerd of schijnbaar ongewijzigd getransplanteerd werd naar de tuin of de openbare ruimte. We raakten gefascineerd door deze buitencategorie van ontwerpen. Hier valt het wilde samen met het geordende en zijn in de beperkte, stedelijke ruimte verbanden met het grotere landschap en de natuur voelbaar.
De plekken voelen vertrouwd, verwijzen naar iets groters en zijn van een duurzame kwaliteit. Waarom voelen ze zo eigen? En met welk motief grijpen ontwerpers terug op het lokale landschap, wat willen ze teweeg brengen en hoe voltrekt zich vervolgens het ontwerpproces?
Er bleek genoeg stof voor een meerjarig onderzoek. Met subsidies van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en de Stichting Noor Bos reisden we langs voorbeeldprojecten, voerden inspirerende gesprekken met landschapsarchitecten en -historici en gaven lezingen, colleges, een workshop en schreven blogs over het voortschrijdende onderzoek. Het resultaat is de longread hetlandschapindetuin.nl, vormgegeven door bureau Koehorst in ’t Veld.
2019
In samenwerking met Joost Emmerik
Begraafplaats Mariebjerg in Kopenhagen van landschapsarchitect Brandt.
De Ira Keller Fountain in Portland, landschapsarchitect Lawrence Halprin. Foto: Sebastiaan Kaal.
Bekijk online via hetlandschapindetuin.nl