Rietveldprijs 2017. Het beste van architectuur en stedenbouw in Utrecht

… Rietveldprijs 2017. Het beste van architectuur en stedenbouw in Utrecht De Stichting Rietveldprijs reikt elke twee jaar een prijs uit aan een ontwerper die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de kwaliteit van de gebouwde omgeving in de stad Utrecht. De winnaar van 2017 is de transformatie van de Werkspoorkathedraal door Monk architecten. Deze […]

...

Rietveldprijs 2017. Het beste van architectuur en stedenbouw in Utrecht

De Stichting Rietveldprijs reikt elke twee jaar een prijs uit aan een ontwerper die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de kwaliteit van de gebouwde omgeving in de stad Utrecht.

De winnaar van 2017 is de transformatie van de Werkspoorkathedraal door Monk architecten. Deze publicatie presenteert het juryverslag, een verhaal over het winnende project en een foto-essay van Stijn Poelstra. De bijdrage van Lara is het essay ‘Werken met wat je hebt’ over de Utrechtse traditie van herontwikkeling. Het werken in, vanuit en met het bestaande zit al decennialang in Utrechts bouwbloed, zo niet langer.

Utrecht is echt niet alleen maar de stad die Hoog Catharijne toeliet, het schrikproject van de stadsvernieuwing. Het is de stad waar de hoogte van de Domtoren heilig is, de stad waar een van de eerste herbestemmingen van industrieel erfgoed te vinden is en waar vanwege de verhuizing van universiteitsinstellingen naar De Uithof, in de jaren tachtig al geoefend werd met het transformeren van de terreinen die zij achterlieten. Kortom, herbestemming, herontwikkeling, gebruik maken van het bestaande – het past Utrecht als een jas.

2017
Mascha van Damme en Mark Hendriks (red), Tim de Boer, Kirsten Hannema, Stijn Poelstra, Lara Voerman. Uitgegeven door THOTH.

...