Post 65 Gebedshuizen. Kerken, moskeeën, synagogen en tempels in Nederland 1966 – 2019

Post 65 Gebedshuizen. Kerken, moskeeën, synagogen en tempels in Nederland 1966 – 2019

Interieur van de Geuzenkerk in Brielle. Herkomst: Reliwiki.

De collectieve geloofsbeleving van de afgelopen vijftig jaar heeft een panoramische breedte. Van kerken in wederopbouwstijl tot historiserende ‘refodomes’ en Ottomaanse, Moorse en Moguleske moskeeën; van experimenten als de ondergrondse kerk in Heerlen en de soefitempel in de Katwijkse duinen tot de kerk als vrijwel onherkenbare doos. Dit in opdracht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed uitgevoerde onderzoek heeft de vanaf 1965 gebouwde gebedshuizen als onderwerp.

Op dit moment wordt in veel gemeenten en kerkgenootschappen nagedacht over de toekomst van hun kerkgebouwen. Daarbij is er een groep gebouwen die rijksmonument of gemeentelijk monument zijn en waarvan – in ieder geval vanuit cultuurhistorisch perspectief – duidelijk is wat de waarde is van die gebouwen. Minder houvast is er voor de meest recente kerken: hoe moet de waarde daarvan vastgesteld worden?

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft een eerste verkennend onderzoek uitgevoerd naar gebedshuizen in Nederland uit de periode na 1965. Onderzoekers Evelien van Es, Gerdien van der Graaff en Lara Voerman gingen op zoek naar de betekenis en karakteristieken van de circa 1300 kerken, tempels en moskeeën die in die periode in Nederland zijn gebouwd. De studie biedt gemeenten handvatten bij het inventariseren en analyseren van kerkgebouwen na 1965 en het duiden van hun betekenis in de toenmalige en huidige samenleving.

2020
In opdracht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
In samenwerking met Evelien van Es en Gerdien van der Graaff

Bekijk de rapportage:

Omslag Een hut om in te schuilen. Kerkbouw van nu en morgen, 1964.

Interieur Pastoor van Arskerk van architect Aldo van Eyck in Loosduinen. Foto: Dick Valentijn.

De Kandelaar in Nieuw-Beijerland in aanbouw. Herkomst: Gereformeerde Gemeente Nieuw-Beijerland.

De Felicitaskerk in Spijkenisse, 1986. Herkomst: Reliwiki.

Tijdens de bouw van de Nour Moskee in Gouda van architect Gerard Rijnsdorp, 1993. Foto: Gerard Rijnsdorp.